Click to listen highlighted text!

Ekonomi­programmet (EK)

Om programmet

Ekonomi­programmet riktar sig till dig som är intresserad av ekonomi, företagande, entreprenörskap, ledarskap, organisation och juridik. Du lär dig hur människor fungerar, tänker och handlar. Programmet innebär en bred och allmän utbildning inom ekonomi, juridik och samhälls­frågor samt ger en bra grund för dig som är intresserad av att arbeta med ekonomifunktioner inom olika branscher.

På skolan

På Peder Skrivares ekonomiprogram läser du samhällsekonomi och företagsekonomi vilket ger dig ekonomi­kunskaper både ur samhällets och företagets perspektiv. Du läser om företagets roll i samhälls­utvecklingen, lokalt, regionalt, nationellt och globalt. På PS uppmuntras din kreativitet och förmåga att samarbeta, ta ansvar och omsätta idéer till praktisk handling.

På programmet får du också lära dig om entreprenörskap och företags­utveckling. I utbildningen utvecklar du de kunskaper som krävs för att starta och driva företag och du arbetar mycket med Ung Företagsamhet (UF) för att du ska få verklig erfarenhet av att driva företag. PS utsågs till årets UF-skola i Halland läsåren 14/15, 16/17 och 17/18.

Efter gymnasiet

Ekonomi­programmet är ett högskole­förberedande program som först och främst kommer att förbereda dig för vidare studier inom ekonomi eller juridik på högskolan. Programmet ger dig behörighet till en mängd utbildningar på hög­skola eller universitet.

Inriktningar

Inriktningen ekonomi passar dig som är intresserad av ekonomi och företagande. Du lär dig driva företag teoretiskt och praktiskt genom att bland annat läsa redovisning, kalkylering, marknadsföring samt ledarskap och organisation. Inriktningen ger dig en bra grund för yrken som använder ekonomi som ett redskap för beslutsfattande, för entreprenören och förtagaren, för olika ekonomi­funktioner eller yrken inom försäljning, marknadsföring och inköp.

Är du intresserad av juridik, rättssystemet och hur lagar och författningar påverkar individer, företag och samhälle, både lokalt och globalt. Inriktningen utvecklar din förmåga att identifiera, tolka och tillämpa relevanta rättsregler på konkreta situationer. Utbildningen är en bra grund för vidare studier inom juridik. Om du läser till matematik 3 kan du också läsa vidare inom ekonomi.

Juridik­inriktningen är lämplig för dig som är intresserad av ett yrke som exempelvis advokat, företags­jurist eller jurist inom bank, försäkringar, förvaltning eller bolag. Jurister arbetar med att analysera och lösa juridiska problem, tolka lagar och avtal, upprätta och granska kontrakt samt förhandla.

Kursöversikt

Det här
kommer du
att plugga
Kursöversikt för Ekonomiprogrammet
Kursöversikt för Ekonomiprogrammet

Eleverna svarar

Lärarintervjuer

Bild på studie- och yrkesvägledaren Catharina Blixt Jeppsson

Ansvarig SYV

Catharina Blixt Jeppsson
  catharina.blixt.jeppsson@varberg.se
   070-618 80 39

Tipsa om programmet

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Click to listen highlighted text!