Click to listen highlighted text!

Estetiska programmet (ES)

Plugga och
var kreativ
på samma gång

Om programmet

Estetprogrammet är ett högskoleförberedande program där du på skoltid får utveckla ditt intresse och dina färdigheter inom bild, musik eller teater. Du får en bred behörighet och kan söka till de flesta högskoleprogram.

Det Estetiska programmet är ett högskole­förberedande program. Utbildningen ger dig möjlighet att både själv och tillsammans med andra utveckla din förmåga att uttrycka dig inom bild, musik eller teater.

På skolan

På estet kommer du att vara kreativ, arbeta självständigt, ta ansvar, ta initiativ och omsätta idéer till praktisk handling. Inom utbildningen kommer du att utveckla färdigheter inom den inriktning du är intresserad av. Du kommer aktivt att medverka i utställningar, konserter och föreställningar.

Skolan erbjuder mycket välutrustade lokaler samt behöriga och skickliga lärare. Många av våra lärare är även yrkesverksamma utanför skolan. Samtidigt som du lär dig praktiska kunskaper läser du de teoretiska kurser du behöver för att söka vidare till olika högskole­utbildningar.

Vi har även ett stort utbud av valbara kurser som ytterligare kompletterar din behörighet.

Plugga vidare

Efter avslutad utbildning kan du söka högskole­utbildningar både inom och utanför det estetiska området. Exempel på utbildningar är jurist, sjuksköterska, arkitekt, lärare, fotograf, ljudtekniker, skådespelare, musiker, designer, DJ, manus­författare med flera.

Låt idéerna
bli verklighet!

Inriktningar

Inriktningen Bild och formgivning vänder sig till dig som har ett stort intresse för bild och formgivning men som också har en önskan att få goda kunskaper för fortsatt utbildning på universitet och högskola.

Du får arbeta med teckning, måleri, foto, skulptur och andra grundläggande tekniker inom bild och form. Våra fina salar och ateljéer är rymliga och välutrustade. Utbildningen innehåller mycket skapande, med allt från pensel och lera till digitala verktyg. Den ger konst- och kultur­upplevelser att tolka och inspireras av och du utvecklar din förståelse av kvalitet och kommunikation genom diskussion om egna och andras arbeten.

På musik­inriktningen har vi en tydlig profil där vi arbetar i projektform mot konserter. I vårt arbete mot olika konserter vägleds du att bli tryggare och säkrare på scen i samarbete med andra och i mötet med publik.

Musik­inriktningen vänder sig till dig som brinner för musik och vill utveckla och bredda ditt musikaliska intresse. På PS får du enskild undervisning på ett instrument eller sång.

Du har även möjlighet att välja ytterligare ett instrument/sång. Du får också lära dig att skriva, arrangera och producera musik. Förutom att du under tre år i en kreativ miljö blir en bättre musiker/sångare så lär du dig mycket om teamwork och ansvar. För att bli antagen behöver du inte kunna noter eller ha spelat/sjungit innan. Det kommer du att lära dig hos oss!

Teater­inriktningen vänder sig till dig som vill stå inför en publik och vill använda din kreativitet och fantasi i kommunikationen med din publik. Under din utbildning får du lära dig om skådespeleri, gestaltning, manusarbete, röst och rörelse, scenografi, regi, kostym, mask, ljud, ljus, musik och marknadsföring. Du får också en fördjupning i skådespelarkonst och tränar på att skapa och leda egna produktioner.

Inriktningen ger en bra grund för vidare studier inom skådespeleri och olika yrken inom teater. Du får även ett självförtroende i att stå inför en publik, vilket du kan ha nytta av i många yrken.

På teater­inriktningen lär du dig att göra en pjäs från idé till färdig föreställning. Du utvecklar din kreativitet och fantasi med hjälp av improvisationer och lär dig använda kroppen och rösten i sceniska uttrycksmedel. Under utbildningen arbetar du även med olika teaterstilar och att samarbeta i en grupp.

Kursöversikt

Det här
kommer du
att plugga
Kursöversikt för Estetiska programmet

Eleverna svarar

Lärarintervjuer

Bild på studie- och yrkesvägledaren Ann Charlotte Eriksson

Ansvarig SYV

Ann-Charlotte Eriksson
  ann-charlotte.eriksson@varberg.se
  070-370 80 67

Tipsa om programmet

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Click to listen highlighted text!