Click to listen highlighted text!

Teknik­programmet (TE)

Förverkliga
dina idéer

Om programmet

Teknikprogrammet riktar sig till dig som är intresserad av teknikens roll i samhället och tekniska processer från idé till färdig produkt. Du lär dig att analysera teknikbehov, utveckla idéer, designa, konstruera, producera, använda, sälja och återvinna. På Peder Skrivares teknikprogram får du kunskaper som ger dig möjlighet att vara med och forma framtiden. Teknikprogrammet är Teknikcollege­certifierat.

På skolan

På Teknikprogrammet uppmuntras du att utveckla nya och idérika lösningar för att skapa och möta förändringar. Under utbildningen använder du kreativa och problemlösande arbetsformer som ger dig goda kunskaper inom bland annat teknik och naturvetenskap.

Du lär dig att förstå hur lokal och global produkt- och tjänste­utveckling kan ske på ett hållbart sätt och du utvecklar din förståelse för människors olika förutsättningar i förhållande till teknik och teknisk utveckling. Teknik­utveckling sker ofta i projektform och därför ger utbildningen dig goda kunskaper i projektarbete där du stärker både din förmåga att samarbeta med andra men också att arbeta enskilt.

 

Plugga vidare

Teknikprogrammet är ett högskole­förberedande program som ger dig goda förutsättningar för vidareutbildning till exempelvis högskole­ingenjör, civilingenjör, programmerare, arkitekt, designer eller produkt­utvecklare, civilekonom eller fastighets­mäklare. Du kan också välja att läsa ett fjärde år på skolan och utbilda dig till gymnasieingenjör och bli processtekniker.

Gymnasieingenjör

Vill du bli gymnasieingenjör, kan du läsa ett fjärde tekniskt år hos oss. Utbildningen sker i samarbete med regionala branschföretag och innehåller 10-12 veckors praktik som varvas med teori.

Processtekniker är efterfrågade på arbets­marknaden i hela Sverige. Som gymnasieingenjör ökar dina möjligheter att få anställning inom dessa arbetsområden samtidigt som du får en bra grund för att läsa vidare på högskola/universitet till civil- eller högskoleingenjör.

Gymnasieingenjör leder fram till olika yrkes­utgångar där du kan arbeta som processtekniker, design-och produkt­utvecklare samt nätverks­tekniker inom mjukvaru­design.

Var med och
forma framtiden

Inriktningar

SKAPA KREATIVA LÖSNINGAR
Detta är inriktningen för dig som tycker det är spännande med design, är kreativ, gillar att lösa problem och är teknik­intresserad. Design och produktutveckling handlar om att skapa.

Inriktningen ger dig kunskaper om och färdigheter inom design och produkt­utveckling där datorstyrd design samt konstruktion är centrala. Vi jobbar med design­processen, från idé till färdig produkt, med hjälp av modern teknisk utrustning såsom 3D skrivare, 3D scanner och liknande.

Utbildningen innehåller både teoretiska och praktiska moment. Du lär dig producera ritningar och modeller i 2D och 3D med hjälp av den senaste programvaran som används inom teknisk konstruktion och arkitektur. I bild och design­kurserna tar du fram protyper och modeller av hus, stolar, lampor och andra produkter. Du är också med och utvecklar och driver ett eget företag inom ramen för Ung Företagsamhet.

Det här är utbildningen för dig som gillar att arbeta med datorer. Här får du lära dig programmering, dator­kommunikation och hur man gör en modern hemsida.

I dag räcker det inte att kunna skapa en snygg hemsida. Användarna förväntar sig att hemsidor ska vara dynamiska och interaktiva, vilket innebär att de är databas­drivna. Därför får du lära dig om webbutveckling och webbserver­programmering. Du får också lära dig hur datorer kommunicerar med varandra i lokala nätverk eller över Internet. För att kunna nyttja datorns fulla kapacitet behöver du också kunskaper om programmering. Du lär dig grunderna i programmering som används i konstruktion av applikationer och webb­lösningar. Du får också möjlighet att utveckla din egen kreativitet och skaparglädje inom områdena bild, ljud, film, animationer och 3D-program. Det är bara din egen kreativitet och arbetsinsats som sätter gränserna.

TILLÄMPAD MATTE OCH FYSIK
Matematik och fysik ligger till grund för hur man tillverkar olika produkter. På inriktningen PT får du dels lära dig hur man konstruerar och tillverkar produkter. Produktionen kan handla om att framställa energi eller om kemiska processer.  Du arbetar med el- och styrteknik och med hur olika processer fungerar och kan styras effektivt. Inriktningen genomsyras av ett tänk på en hållbar samhälls­utveckling inom såväl energi som miljö.

På inriktningen produktions­teknik arbetar du med problemlösning i verkliga situationer. Utifrån schema, ritningar och manualer sätter du samman utrustning och löser verkliga problem med utrustning som man använder ute på företag och i industrin. Du kommer att arbeta både självständigt och i grupp.  Under årskurs 3 gör du 3 veckors praktik på företag. 

På inriktningen får du fördjupade kunskaper inom teknik, matematik och fysik och därmed en bra grund för att läsa vidare på teknisk högskola eller universitet. Du får också arbeta med olika arbetsmetoder och verktyg för ingenjörer. På denna inriktning har du möjlighet att läsa alla gymnasiets matematikkurser. Du har även möjlighet att välja till Kemi 2. Biologi 1 erbjuds inom individuella valen.

Utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt får du planera och genomföra experiment, göra mätningar samt utvärdera och tolka resultat. Du får också utveckla din kreativitet, initiativförmåga och problemlösningsförmåga; alla viktiga egenskaper för framtidens arbetsliv.

Kursöversikt

Det här
kommer du
att plugga
Kursöversikt för Teknikprogrammet
Kursöversikt för Teknikprogrammet

Eleverna svarar

Lärarintervjuer

Bild på studie- och yrkesvägledaren Ann Charlotte Eriksson

Ansvarig SYV

Ann-Charlotte Eriksson
  ann-charlotte.eriksson@varberg.se
  070-370 80 67

Tipsa om programmet

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Click to listen highlighted text!