Click to listen highlighted text!

Bygg- och anläggnings­programmet (BA)

Bygg en framtid
för dig själv,
och andra

Om programmet

Bygg- och anläggnings­­programmet passar dig som är intresserad av bygg­processer och tycker om att arbeta både praktiskt och teoretiskt. Utbildningen riktar sig till dig som vill arbeta som till exempel byggnads­arbetare, byggnads­målare, murare eller plåtslagare. Bygg­arbetsplatsen är växlande och arbetet sker både inomhus och utomhus.

Peder Skrivares Bygg- och anläggnings­program är bransch­rekommenderat av Bygg­­industrins yrkesnämnd BYN. Syftet med rekommendationen är att tydliggöra branschens prioriterade förväntningar på utbildnings­anordnarna och bidra till en utveckling där du garanteras en utbildning med hög kvalitet.

På skolan

På programmet får du grundläggande kunskaper inom nybyggnad, ombyggnad och anläggning. Teori i skolan varvas med arbetsplats­förlagt lärande på olika arbetsplatser. Det arbetsplats­förlagda lärandet bidrar till att du utvecklar yrkes­kunskaper och en yrkes­identitet. Det ger också möjlighet till att skapa värdefulla kontakter inför framtiden.

Efter gymnasiet

Efter din yrkesexamen har du de kunskaper som krävs för att börja arbeta direkt. Du har goda förutsättningar att utvecklas inom yrket eftersom utbildningen ger dig kunskaper om entreprenörskap och företagande.

Plugga vidare

Du kan läsa vidare på yrkes­högskola direkt efter gymnasiet. Du har även möjlighet att under programmet läsa kurser för grundläggande högskole­behörighet.

Möjlighet till lärlings­utbildning

Peder Skrivares Bygg- och anläggnings­program kan även ges som lärlings­utbildning i samarbete med lokala företag, vilket ger dig goda kontakter inför framtiden. Du söker till programmet du är intresserad av och väljer yrkes­­inriktning till år två. För ytterligare information kan du kontakta programmets studie- och yrkes­vägledare.

Jobba
med både
huvudet och
kroppen

Inriktningar

SKAPA RUM ATT TRIVAS I
På inriktningen Husbyggnad får du grund­läggande kunskaper i nybyggnation, renovering och ombyggnation av bostäder och lokaler. På PS kan du utbilda dig till träarbetare, betong­arbetare, murare, trähus­byggare, golvläggare och plattsättare
SÄTT FÄRG PÅ TILLVARON
Som byggnads­målare arbetar du med färg både in- och utvändigt. Du kommer bland annat att tapetsera, hänga upp glasfiber­väv, bredspackla och slipa ytorna jämna. Måleri kräver mycket underarbete och noggrannhet för att bli bra. Som målare krävs det service­känsla eftersom du ofta möter kunder.
BLI EN PROBLEMLÖSARE
Plåtslagar­yrket är både omväxlande, praktiskt och fritt. Du kommer att arbeta med både yttre klimat­skydd och ett fungerande inneklimat i kombination med design och teknisk funktion. Du får jobba med händerna och använda din kreativa ådra då många detaljer skapas från grunden. Du bör vara bra på problemlösning och praktisk matematik.

Brinner du för att köra riktigt stora och tunga anläggnings­maskiner och vill komma igång och jobba direkt efter gymnasiet? Det här är utbildningen som ger dig praktisk erfarenhet i att köra anläggnings­maskiner och att arbeta med anläggning ute på byggen.

För att säkerställa kvaliteten på utbildningen och möta branschens krav har Peder Skrivares skola valt att samarbeta med bransch­organisationen Maskin­entreprenörerna (ME). ME kommer att stå för den yrkesinriktade delen av utbildningen.

Utbildningen är uppdelad i två delar, där Maskin­entreprenörerna och skolan ansvarar för var sin del. De gymnasie­gemensamma ämnena, som exempelvis svenska och matematik, läser man vissa dagar i veckan i gymnasieskolans lokaler i Varberg, tillsammans med engagerade och kunniga lärare. Den yrkesinriktade delen av utbildningen ansvarar Maskin­entreprenörerna för. Maskin­entreprenörerna står också för att hålla med en modern och ändamålsenlig maskinpark, som gör undervisningen aktuell och anpassad efter branschens förväntningar. Här är det yrkeslärare och instruktörer med lång erfarenhet och gedigna ämneskunskaper som hjälper dig att nå dina mål.

Under utbildningen till maskinförare lär du dig att hantera olika typer av anläggnings­maskiner, såsom grävmaskiner och hjullastare. Som maskinförare behöver du vara skicklig då alla anläggnings­maskiner idag är mycket avancerade med hög kapacitet och kräver stor precision.

Läs mer om ME-skolan på: www.me.se/utbildning

Inriktningen Mark och anläggning ger dig kunskaper om markarbeten för vägar, järnvägar, husgrunder, ledningar, gröna ytor samt asfalt-, platt- och stenbeläggningar. Förbereder för arbete som anläggnings­arbetare med flera specialiseringar.

Du får det
som krävs
för att börja
jobba direkt

Kursöversikt

Det här
kommer du
att plugga
Kursöversikt för Bygg- och anläggningsprogrammet
Kursöversikt för Bygg- och anläggningsprogrammet

Eleverna svarar

Lärarintervjuer

Bild på studie- och yrkesvägledaren Rebekka Langerup

Ansvarig SYV

Rebekka Langerup
  rebekka.langerup@varberg.se
  072 164 62 97

Tipsa om programmet

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Click to listen highlighted text!