Click to listen highlighted text!

El- och energi­programmet (EE)

Både teknik
och praktik

Om programmet

Är du intresserad av ett arbete med teknisk inriktning, där det krävs noggrannhet och service­känsla? Då är El- och energi­programmet det rätta. El­branschen är en reglerad bransch på grund av de säkerhets­­föreskrifter som finns. Därför genomsyrar el­säkerhet och kvalitet alla kurser.

På skolan

Yrkes­programmet El- och energi ska du välja om du är tekniskt intresserad och gillar att arbeta praktiskt. Minst 15 veckor av utbildningen förläggs på en arbetsplats, APL. Under APL-tiden bedrivs utbildningen av en handledare från arbetsplatsen tillsammans med lärare från skolan. Då får du också insikt i arbetsmarknaden och har möjlighet att skapa kontakter inför framtiden. Det arbetsplats­förlagda lärandet bidrar till att du utvecklar yrkes­kunskaper och en yrkes­identitet samt förstår yrkes­kulturen och blir en del av yrkes­gemenskapen på en arbetsplats. Det arbetsplats­förlagda lärandet kan också ge inblick i företagandets villkor.

Efter gymnasiet

Efter examen från programmet har du de kunskaper som behövs för att arbeta med dator- och kommunikations­system, eller för att arbeta som elektriker inom el­distribution, installation eller industri.

Plugga vidare

Vill du studera vidare finns det många möjlig­heter, antingen på yrkes­högskola eller på hög­skola via ett tekniskt basår. Vill du studera vidare vid högskola garanteras du möjlighet att läsa in den grundläggande behörigheten för att kunna söka vidare.

Möjlighet till lärlings­utbildning

Peder Skrivares Elprogram kan även ges som lärlings­utbildning i samarbete med lokala företag, vilket ger dig goda kontakter inför framtiden. Elteknik – lärling under år 3 Dator och kommunikation ej lärling. Du söker till programmet du är intresserad av och väljer yrkes­inriktning till år två. För ytterligare information kan du kontakta programmets studie- och yrkes­vägledare.
Du måste
hela tiden
hålla koll på
den senaste
tekniken

Inriktningar

Vill du ha möjlighet att arbeta med datorer på olika sätt? Då kan inriktningen dator- och kommunikations­teknik vara något för dig. Det är en bred data- och nätverks­utbildning där du läser kurser i elektroteknik, installations­teknik, nätverks­teknik och datorteknik. Utbildningen är praktisk med teoretiska inslag.

Du kommer att få möjligheten att utveckla dig inom nätverks­administration och digital kommunikations­teknik. Du lär dig att yrkesmässigt installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikations­system samt kunskaper om informations­säkerhet. Manualer och instruktioner är ofta på engelska vilket ställer krav på språk­kunskaper.

Utbildningen ger dig en god bas för en bra yrkesutbildning och är för dig som vill jobba konkret med IT, el och nätverk. Under utbildningen kommer du exempelvis att få grundläggande kunskaper om hur datorn omvandlar ström via kretskort till digitala signaler och hur dessa signaler blir till program. Inriktningen kan leda till yrken som till exempel nätverks­tekniker.

Inriktningen Elteknik ger grunden i tekniska kunskaper inom ellära, elektroteknik, styrteknik och installationsteknik. Du läser om produktion och installation, service och underhåll.

Du får till en början lära dig grunderna i hur el fungerar genom teori och praktiska övningar. Det ingår att utföra olika beräkningar vid laborationer, så goda matematik­kunskaper är viktiga. Kunskaperna du får i skolan utvecklar du sedan ytterligare genom arbetsplats­förlagt lärande, APL, som du kan ha på något av de företag och industrier som vi samarbetar med.

Om du tycker det är kul att lösa tekniska problem kommer du trivas i elteknikbranschen. Det finns många olika omväxlande arbets­uppgifter i många olika miljöer där el finns. Exempel på arbetsplatser kan vara butiker, kontor, hem och nybyggen.

Inriktningen leder till ett yrke som installations­elektriker och industri­elektriker. Du kommer även få grundläggande kunskaper i belysning och installations­teknik samt teori och praktik för elektriska installationer. Det kan till exempel vara termostater för reglering av golvvärme, belysning och motorer. Yrkesutgången för Installations­elektriker är 4 år.

Kursöversikt

Det här
kommer du
att plugga
Kursöversikt för El- och energiprogrammet
Kursöversikt för El- och energiprogrammet

Eleverna svarar

Lärarintervjuer

Bild på studie- och yrkesvägledaren Rebekka Langerup

Ansvarig SYV

Rebekka Langerup
  rebekka.langerup@varberg.se
  072 164 62 97

Tipsa om programmet

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Click to listen highlighted text!