Click to listen highlighted text!

Hotell- och turism­programmet (HT)

Om programmet

Hotell- och turism­programmet är ett yrkes­program som vänder sig till dig som är intresserad av att jobba med människor, är social, framåt och positiv. Efter examen har du de kunskaper som behövs för att arbeta inom turism, hotell och konferens­verksamhet.

På skolan

Under utbildningen utvecklar du dina kunskaper inom service, konferens, besöks­näring, evenemang, bemötande och entreprenörskap.
Du lär dig om service, bemötande, kommunikation, försäljning, språk och resande. Utbildningen ger dig också kunskaper om branschen, både nationellt och internationellt.
Yrken inom hotell och turism kräver att du ska kunna arbeta både självständigt och i grupp, därför ingår det i utbildningen att du får utveckla din förmåga att arbeta i grupp, ta initiativ, vara lyhörd och arbeta självständigt.

I utbildningen ingår det arbetsplats­förlagt lärande, APL. Det betyder att du under minst 15 veckor kommer att jobba på en arbetsplats inom ditt yrkes­område. APL bidrar till att du utvecklar yrkes­kunskaper och får en inblick i yrket du har valt. APL kan också ge dig ett värdefullt kontaktnät inför framtiden och ett arbete efter dina studier. Vi har ett nära samarbete med branschen där du kommer träffa många erfarna människor som jobbat många år inom hotell och turism.

Efter gymnasiet

Efter examen har du de kunskaper som behövs för att arbeta inom hotell- och turist­branschen som t.ex. konferensvärd, hotell­receptionist eller t.ex. guide.

Plugga vidare

Efter gymnasie­tiden kan du fortsätta studera. Du kan inom ramen för din utbildning läsa de kurser som krävs för att få en grundläggande högskole­behörighet.

Lärlings­utbildning i åk 3

Att vara lärling innebär en unik möjlighet att lära sig yrket genom att kombinera arbete på en arbetsplats med studier i skolan. De två första åren läser du skolförlagt kombinerat med APL-perioder för att lära dig grunderna inom branschen.

I åk 3 studerar du som lärling. Det innebär att du praktiserar 3 dagar varje vecka. Du läser teoretiska ämnen två dagar per vecka på plats i skolan.

Kursöversikt

Det här
kommer du
att plugga
Engelska
Historia
Idrott och hälsa
Matematik
Naturkunskap
Samhällskunskap
Svenska
Besöksnäring
Entreprenörskap
Logi
Hållbar turism
Remål och resvägar
Service och bemötande
Reception
Frukost och bufféservering
Programfördjupning: Reception
Programfördjupning: Servering
Programfördjupning: Destination
Bild på studie- och yrkesvägledaren Jenny Andersson

Ansvarig SYV

Jenny Andersson
  jenny.andersson@varberg.se
  073-343 76 42

Tipsa om programmet

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Click to listen highlighted text!