Click to listen highlighted text!

Industri­teknik (IN)

Industriell relvolution som ger jobb

Om programmet

Industritekniska programmet är för dig som vill arbeta med produkt­framställning, underhåll, driftsäkerhet och svetsning. Du lär dig om utrustning, att bearbeta material och att hantera industritekniska processer. Industritekniska programmet på PS är Teknikcollege­certifierat.

På skolan

Du tränar på hur en idé utvecklas till färdig produkt samt om produktens funktion och utveckling till dess den förstörs eller återvinns. I utbildningen ingår 15 veckor APL, arbetsplats­förlagt lärande, som bidrar till att du utvecklar kunskaper och en yrkes­identitet samt förstår yrkeskulturen och blir en del av gemenskapen på en arbetsplats och som ger dig möjlighet att skapa värdefulla kontakter inför framtida yrkesval.

Efter gymnasiet

Industritekniska programmet är ett yrkesprogram som innebär att du kan söka jobb direkt efter gymnasiet. Industrin behöver kvalificerade medarbetare. Du kan jobba med många olika yrken som exempelvis CNC-operatör, maskinoperatör, underhålls­tekniker, svetsare eller säljare.

Plugga vidare

Oavsett vilken inriktning du väljer har du möjlighet att fortsätta dina studier på en yrkes­högskola. Genom att välja till kurser får du grundläggande behörighet för högskole­studier.

Möjlighet till lärlings­utbildning

Peder Skrivares Industri­tekniska program kan även ges som lärlings­­utbildning i samarbete med lokala företag, vilket ger dig goda kontakter inför framtiden. Du söker till programmet du är intresserad av och väljer yrkes­inriktning till år två. För ytterligare information kan du kontakta programmets studie- och yrkes­vägledare.

Utbildning med
stor jobbchans!

Inriktningar

Inriktningen Driftsäkerhet och underhåll ger dig utbildning i hur du får en teknisk utrustning att fungera och hur den ska skötas för att hålla i längden och fungera så bra som möjligt. På drift- och underhållsteknik får du lära dig hur tekniska utrustningar är uppbyggda, hur de fungerar, hur man använder dem och vad de är till för.

Inriktningen kan leda till arbete med att analysera och säkerställa driften vid komplexa industri­anläggningar samt arbete med dagligt underhåll av utrustningar och anläggningar

Stor del av din utbildning sker ute på arbetsplatser, APL, där du kan förvandla teori till praktik med hjälp av stödet från din handledare samtidigt som du skaffar dig viktiga kontaktnät inför framtiden. Inriktningen gör att du direkt efter gymnasiet blir eftertraktad och anställningsbar bland företag inom industribranschen. Du kan söka arbete som till exempel underhålls­tekniker.

Produkt och maskinteknik passar dig som vill jobba med modern teknik och precisionsarbete. Utbildningen kan också leda till mer produktnära arbete som innefattar såväl design, konstruktion som produktion. Här lär du dig att använda verktyg och industriell utrustning. I skolan jobbar du med samma typ av programmering och modern teknik som finns ute i industrin. Målet är att du själv ska kunna designa, konstruera och producera. För det använder vi 2D och 3D CAD.

Fokus i utbildningen är på datorstyrda maskiner och du får använda moderna maskiner i utbildningen. Du får då träna dig på den typ av maskiner som du kommer använda i arbetslivet. Det ingår mycket praktisk övning både i klassrummet och vid maskinerna i skolans industrilokal.

I den moderna industrin idag är jobben intressanta och omväxlande och det finns många möjligheter att gå vidare i branschen. Inriktningen ger kunskaper om hantering av verktyg och industriella utrustningar och kan leda till arbete som träsnickare/­CNC-operatör, maskinoperatör inom verkstads- eller träindustrin. Det finns ett stort behov av rekrytering i branschen idag, så det finns goda möjligheter att få jobb direkt efter gymnasiet.

På svetsteknik lär du dig handlag med de olika svetsteknikerna MMA, MAG och TIG. Genom att blanda praktiska uppgifter med teori får du en bred kunskap om plåt- och svets­bearbetning. Genom gott handlag och mycket träning kan du komma långt i svets­utbildningen. Om du klarar svetstesterna kan utbildningen även leda till arbete som godkänd internationell svetsare.
Peder Skrivares skola har i samverkan med Svetskommissionen Sverige certifierat svetsutbildningen. Denna certifiering ger eleverna möjlighet att uppnå Internationell svetskompetens som innebär en kvalitetssäkring enligt riktlinjer som godkänts av mer än 30 länder. Skolor som erbjuder utbildningen är kontrollerade och godkända av Svets­kommissionen. Godkännandet innebär att skolan uppfyller IIWs (International Institute of Welding) krav på lärare, svetsutrustning och kvalitets­system. En komplett IW-kurs består av 18 moduler uppdelade i praktisk övning, teoretisk undervisning och examinering. Utbildningen leder till diplomerad Internationell rörsvetsare, Internationell plåtsvetsare eller Internationell kälsvetsare.

Kursöversikt

Det här
kommer du
att plugga
Kursöversikt för Industritekniska programmet
Kursöversikt för Industritekniska programmet

Eleverna svarar

Lärarintervjuer

Bild på studie- och yrkesvägledaren Rebekka Langerup

Ansvarig SYV

Rebekka Langerup
  rebekka.langerup@varberg.se
  072 164 62 97

Tipsa om programmet

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Click to listen highlighted text!