Click to listen highlighted text!

VVS- och fastighets­programmet (VF)

Teknik
som får människor
att må bra

Om programmet

VVS- och fastighets­programmet vänder sig till dig som vill arbeta med de tekniska systemen i byggnader som svarar för värme, kyla, ventilation, vatten och avlopp. VF programmet på Peder Skrivares skola är rekommenderat av VVS-branschens yrkesnämnd.

På skolan

Du lär dig om installation, felsökning, reparation, drift, underhåll, reglerteknik och energi­optimering. Du tränar dig i att möta andra människor och utvecklar din förmåga att vara lyhörd för deras behov. Du lär dig också förvalta och underhålla tekniska anläggningar och system i olika fastigheter. Du fördjupar dina kunskaper om hur du använder resurser effektivt för att spara energi och ta hänsyn till miljön. På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljö­frågor för att undvika arbets­skador och för att bygga upp en god hälsa.

Många arbets­uppgifter innebär kontakter med entreprenörer, beställare och kunder. Det ställer krav på social förmåga och känsla för service.

Efter gymnasiet

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen.

Plugga vidare

Du kan fortsätta studera på yrkes­högskola direkt efter gymnasiet. Kompletterar du din utbildning med högskole­förberedande kurser kan du också välja att läsa vidare på högskola eller universitet.

Möjlighet till lärlings­utbildning

Peder Skrivares VVS- och fastighets­program kan även ges som lärlings­­utbildning i samarbete med lokala företag, vilket ger dig goda kontakter inför framtiden. Du söker till programmet du är intresserad av och väljer yrkes­inriktning till år två. För ytterligare information kan du kontakta programmets studie- och yrkes­­vägledare.

Passar dig som
gillar att komma
med kreativa
lösningar

Inriktningar

Inriktningen kyl- och värmepumps­teknik är för dig som vill jobba med installation, service, drift och underhåll av olika anläggningar. Kyltekniken finns överallt; luft­konditionering i bilen och på kontoret, isen som curlingen spelas på, kyldiskarna i livsmedelsbutiken, i datorhallar eller värmepumps­anläggningar i större fastigheter.

Du lär dig om energi­optimering och utvecklar din förmåga till systemtänkande. Inriktningen ger dig också kunskaper om miljö och säkerhet, särskilt gällande hantering av köldmedier.

I slutet av gymnasiet får du möjlighet att göra ett praktiskt och teoretiskt prov som visar att du kan handskas med de miljöfarliga ämnen som vissa anläggningar innehåller. När du klarat provet får du ett certifikat, vilket är ett bevis på att du får jobba som kylmontör med kyl- och värmepumps­anläggningar.

Som kylmontör arbetar du med att, på ett energi­effektivt sätt skapa behagligt klimat i bostäder och andra fastigheter. Största delen av arbetstiden tillbringar du ute hos kunder med att hjälpa dem att lösa problem, installera nya kyl- och värmepumps­anläggningar eller underhålla befintliga system.

På inriktningen ventilations­teknik lär du dig att utforma ventilations­system för en god inomhusmiljö. Utbildningen inom ventilation passar dig som gillar att komma med kreativa lösningar på olika problem och vill jobba med händer och hjärna.

Du lär dig hur olika ventilations­system fungerar och får kunskaper för att installera och underhålla dem. Utbildningen ger fördjupade kunskaper om installation, drift, underhåll och service av olika ventilations­system. Du lär dig utföra felsökningar och åtgärda fel med rätt utrustning och verktyg. Du lär dig också att läsa ritningar för installationer och styr- och regler­scheman.

Efter din utbildning kan du till exempel arbeta som ventilations­tekniker. En ventilations­tekniker har som uppgift att ansvara för att ventilationen fungerar och att inomhus­klimatet är bra i en lokal. Du bidrar också till att minska mängden energi som behövs i systemet och få en energi­effektiv ventilation i både bostäder, kontor, skolor, idrottshallar och andra lokaler. Som ventilations­tekniker kan du arbeta för små och stora ventilations­företag, privata eller offentliga fastighets­bolag.

Inriktningen VVS handlar om system för värme, vatten och avlopp. Rör och system som gör att vi får bra inomhus­miljö och kan duscha och tvätta.

Förutom att montera rör installerar man värmepumpar och elpannor, solvärme, varmvatten­beredare, element och det som ingår i ett badrum så som toalettstol, badkar och handfat. Man arbetar med service, med ombyggnad och på nybygge. Om man jobbar med service har man servicebil med de verktyg och delar som behövs för att utföra jobbet. Den som jobbar på ett bygge är med från början och bygger från grunden och får oftast samsas med flera andra arbetsgrupper som till exempel snickare och målare.

Oavsett var arbets­uppgifterna utförs måste en VVS-montör arbeta både med hjärna och händer. Yrket är ett traditionellt hantverk som förnyats med ny teknik, till exempel används ofta datorer i moderna anläggningar. Förutom att kunna behärska den nya tekniken måste man kunna läsa ritningar och tänka kreativt för att hitta de bästa lösningarna. Och givetvis även vara händig nog att utför dem. I dag används det flera olika typer av material, det kan vara allt från järnrör, till kopparrör och plaströr. Det krävs att man kan svetsa så det får du träna under utbildningen.

Kursöversikt

Det här
kommer du
att plugga
Kursöversikt för VVS- och fastighetsprogrammet
Kursöversikt för VVS- och fastighetsprogrammet

Eleverna svarar

Lärarintervjuer

Bild på studie- och yrkesvägledaren Rebekka Langerup

Ansvarig SYV

Rebekka Langerup
  rebekka.langerup@varberg.se
  072 164 62 97

Tipsa om programmet

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Click to listen highlighted text!